Buletin Informativ

Q4 2023

Consiliul Economic

pe lângă Prim-ministrul RM

Ce am reușit să realizăm

Pentru a reduce din reguli și proceduri excesive pentru business:

Am contribuit la adoptarea pachetului 2 de dereglementare
În luna noiembrie Parlamentul a votat în lectura a doua Legea nr. 325/2023 - pachetul de dereglementare și reducere a birocrației în domeniul fiscal și vamal. Potrivit estimărilor pachetul legislativ va permite comunității de afaceri să economisească cel puțin 500 de milioane de lei anual, ceea ce constituie circa 0,2 % din PIB. Inițiativa legislativă de modificare a Codului fiscal și Codului vamal a fost elaborată de MDED în comun cu Ministerul Finanțelor, în colaborare cu Secretariatul CE și cu susținerea PNUD și GIZ. În procesul de promovare a documentului Secretariatul a acordat suport în elaborarea modificărilor, a asigurat consultări cu părțile interesate, a contribuit la elaborarea documentelor de însoțire a proiectului, a acordat susținere în perioada promovării modificărilor legislative în Guvern și comisii parlamentare.

Am contribuit la aprobarea celui de-al 5-lea pachet de dereglementare în afaceri
Pachetul de modificări ale cadrului normativ -Hotărârea de Guvern nr. 831/2023 - a fost aprobat de Executiv pe 1 noiembrie 2023. Printre principalele prevederi ale proiectului se numără excluderea examenelor medicale de adaptare. O altă excludere ține de înscrisurile medicului din foaia de parcurs. Se va extinde eligibilitatea pentru subvenționare pentru mai multe structuri de primire turistică rurală, precum case rurale, pensiuni turistice, unități de meșteșugărit. Proiectul ar trebui să genereze economii de peste 50 de milioane de lei anual. Aceste modificări legislative au fost elaborate de MDED, în colaborare cu Secretariatul CE și cu susținerea PNUD. Secretariatul a acordat suport în elaborarea Analizei Impactului de Reglementare și a contribuit la consolidarea propunerilor pe marginea modificărilor.

Am asigurat consultarea proiectului Strategiei naționale de dezvoltare economică 2023
Pe 20 decembrie 2023, MDED a prezentat proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Economică până în anul 2030 (SNDE 2030). Acesta a fost discutat cu membrii Consiliului Economic. Documentul prevede crearea unei economii moderne, productive, prospere și competitive care să stimuleze creșterea economică durabilă și echilibrată. Acest lucru trebuie să se realizeze prin: redresarea dezechilibrelor și asigurarea stabilității macroeconomice; consolidarea rezilienței economice și integrarea graduală în Piața Unică a Uniunii Europene. Documentul poate fi consultant pe particip.gov.md și urmează să fie promovat în scurt timp conform procedurii stabilite.

Am contribuit la elaborarea modificărilor la Legea privind actele normative, referitoare la evaluarea impactului de reglementare. Ministerul Justiției a inițiat modificări la Legea privind actele normative, pentru a raționaliza procedurile de elaborare a legilor. Printre altele, se propunea fuzionarea notei informative cu raportul Analizei Impactului de Reglementare (AIR) și numirea acesteia "notă de argumentare". Secretariatul CE a participat la mai multe întâlniri cu Ministerul Justiției și Cancelaria de Stat și a propus formularea conținutului notei de argumentare, după care a venit cu soluții pentru a menține obligatorii consultările cu grupul de lucru AIR. Majoritatea propunerilor au fost acceptate, iar proiectul a fost aprobat de Guvern în noiembrie și expediat Parlamentului pentru adoptare, fiind votat în prima lectură deja în decembrie 2023.

Am contribuit la promovarea modificărilor la Legea privind patentelePrevederile legale stipulau că activitatea în bază de patentă pentru un șir de activități economice se interzice din 31 decembrie 2023.  Această situație afecta dezvoltarea unui număr mare de ÎMM, în special din mediul rural din domeniul turistic. Secretariatul CE a fost alertat despre această situație de către asociațiile de business membre ale Consiliului Economic. Secretariatul a contribuit la promovarea amendamentelor legislative care extind cu doi ani aceste activități în bază de patentă. Proiectul a fost adoptat de Parlament în a doua lectură la 7 decembrie 2023.


Pentru digitalizarea afacerilor și interacțiunea la distanță cu autoritățile:

Am contribuit la îmbunătățirea legislației pentru parcurile ITMoldova IT Park a fost creat în 2018 și s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes practici din regiune pentru dezvoltarea ecosistemului de transformare digitală. A fost inițiat procesul de actualizare a legislației în domeniu, iar Consiliul Economic a fost alertat de investitori de eventualele intervenții mai puțin așteptate și dorite în materie de garanții și de structură a impozitului unic. Secretariatul CE a participat la elaborarea AIR. Proiectul de lege în varianta agreată de comunitatea de afaceri a fost adoptat de Parlament în lectură finală pe 22 decembrie 2023.

Am promovat Procedura de identificare la distanță și verificare a persoanei - eKYC. Hotărârea de Guvern în acest sens a fost aprobată pe 6 decembrie 2023 și oferă cadrul legal necesar pentru proliferarea serviciilor la distanță pentru business, inclusiv pentru accesarea serviciilor publice și pentru acordarea identității digitale la distanță, făcând parte dintr-un complex de măsuri și platforme digitale necesare pentru operaționalizarea Inițiativei Afaceri la Distanță în Republica Moldova. Secretariatul CE, cu suportul BERD și a Ambasadei UK, a elaborat și promovat acest regulament.  

Pentru a facilita trecerea la economia verde:

Am organizat reuniunea pentru coordonarea acțiunilor în domeniul tranziției verzi.  În cadrul ședinței Grupului de lucru „Facilitarea către tranziția verde și comerțul transfrontalier” din 30 octombrie 2023, convocate pe platforma Consiliului Economic, la solicitarea MDED, s-a discutat despre necesitatea creșterii transparenței și coordonării acțiunilor în procesul de tranziție ecologică. Atât instituțiile donatoare, cât și cele ale statului trebuie să contribuie la facilitarea schimbului de informații privind proiectele finanțate de donatori care vin să susțină procesul de tranziție la economia verde. Această măsură va permite statului să acționeze cu mai multă acuratețe și eficiență în elaborarea politicilor de sprijinire a investițiilor în afaceri ecologice. Subiectul va continua să fie dezbătut pe platforma Consiliului și în anul 2024.   

Am asigurat organizarea discuțiilor pe marginea creării în RM a sandbox-urilor în energie. Ministerul Energeticii inițiază dezvoltarea în RM a Centrelor de testare a tehnologiilor inovative, cunoscute în engleză ca Sandbox, prin care antreprenorii să testeze noi tehnologii energetice. Pe 22 noiembrie 2023, subiectul a fost prezentat reprezentanților comunității de afaceri din Moldova de către Ministrul Energiei, în cadrul ședinței Grupului de Lucru 3 „Stimularea și menținerea investițiilor private”, organizată cu suportul PNUD Moldova. În cadrul dezbaterilor a fost menționat faptul că aceste centre de testare a tehnologiilor inovative vor beneficia de reglementări, proceduri de autorizaţii, tarife şi reguli speciale faţă de cele obişnuite. Potrivit autorităților, în curând urmează să fie elaborat cadrul normativ ce va fi consultat inclusiv pe platforma Consiliului Economic.

Pentru abilitarea economică a femeilor și o economie incluzivă:

Am contribuit la introducerea în legislație a evaluării impactului asupra egalității de gen

Ministerul Justiției a inițiat modificări la Legea privind actele normative, cu scopul de a raționaliza procedurile de elaborare a legilor. În cadrul acestui proces Secretariatul CE a venit cu propunerea de a introduce impactul asupra egalității și echității de gen în lista de impacturi ce urmează a fi evaluate în mod obligatoriu la elaborarea proiectelor de acte legislative. Propunerea Secretariatului a fost aprobată de Guvern în noiembrie 2023 și votată în prima lectură în Parlament în decembrie 2023. Experții Secretariatului CE au purtat discuții întru păstrarea amendamentului și pentru votul final, care ar putea avea loc în luna februarie 2024.


Am asigurat dezbateri pe marginea conceptului economiei incluzive

Pe 7 noiembrie 2023 a avut loc o reuniune al Grupului de lucru privind abilitarea economică a femeilor și egalitatea de gen din cadrul Consiliului Economic. În cadrul ședinței a fost prezentat conceptul elaborat de MDED privind crearea unei economii incluzive, în care grupurile subreprezentate – femeile, locuitorii din mediul rural, diaspora, persoane cu nevoi speciale, să fie sprijinite și să aibă o contribuție tot mai mare la activitatea economică și la creșterea PIB. Sectorul asociativ de afaceri, membru al Consiliului Economic a subliniat importanța acțiunilor autorităților menite să susțină abilitarea economică a femeilor. Printre inițiativele care trebuie accelerate se numără accesul la resurse financiare ieftine, susținerea accesării unui număr mai mare a femeilor în domeniul IT, crearea de politici de îngrijirea copiilor etc.  Consiliul Economic și Secretariatul vor acorda suport și în continuare pentru îmbunătățirea conceptului.


Am asigurat dezbaterea provocărilor și a bunelor practici în abilitarea economică a femeilor 

Comunitatea de afaceri, organizațiile donatoare și reprezentanții instituțiilor statului au discutat provocările și bune practici privind reglementarea în RM a serviciilor de îngrijire a copiilor. Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Grupului de lucru nr. 6  „Dezvoltarea Pieței Muncii” al CE, care a avut loc în luna decembrie. Participanții la dezbateri au menționat că tot mai multe femei vor să revină mai repede la serviciu din concediul de îngrijire a copilului, iar pentru asta au nevoie de un spectru mai larg de servicii de îngrijire a copilului. Reprezentanții autorităților au menționat că se întreprind măsuri în acest sens, iar organizațiile internaționale au subliniat că vor  continua să susțină eforturile autorităților în acțiunile de abilitare economică a femeilor. În cadrul ședinței a mai fost prezentat și Regulamentul sanitar pentru crearea serviciilor de îngrijire la locul de muncă. Comunitatea de afaceri a putut împărtăși principalele provocări în procesul de implementare a acestor documente, care ulterior urmează să fie înlăturate.


Pentru a facilita dialogul constructiv între comunitatea de afaceri și autorități:

Am organizat ședința plenară a Consiliului Economic cu participarea Prim-ministrului RM

Dl. Dorin Recean, Prim-ministrul RM, a prezidat, pe 1 noiembrie 2023 ședința Plenară a Consiliului Economic. În cadrul întrevederii cu membrii platformei, Premierul a trecut în revistă principalele reforme care țintesc îmbunătățirea mediului de afaceri din Moldova, printre care cele 20 obiective din Strategia ”Moldova Europeană 2030”. Trei din acestea au o relevanță directă pentru comunitatea de afaceri și anume: dereglementarea sau reducerea birocrației, digitalizarea serviciilor G2B și susținerea ÎMM. Odată implementate, reformele din cadrul acestor 3 obiective ar putea aduce circa 5 mlrd lei de economii anual pentru business. Scopul principal al implementării Strategiei  ”Moldova Europeană 2030” este creșterea bunăstării populației RM și transformarea țării într-un punct geografic numărul 1 în regiune după ușurința de a face business către anul 2030, a menționat Dorin Recean. Sectorul asociativ a menționat un șir de provocări care necesită atenția autorităților, precum: deficitul forței de muncă, birocrația încă excesivă în tot ce ține de administrarea afacerii, controalele de stat și necesitatea accelerării reformelor și digitalizării serviciilor G2B. Premierul a menționat că toate aceste subiecte se află pe ordinea de zi a Guvernului.  

Am contribuit la dialogul privind  integrarea economică a refugiaților

La Consiliul Economic a fost dezbătută modalitatea în care persoanele strămutate forțat pot fi antrenate în activități economice în țara noastră. Discuțiile au avut loc la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General pentru Migrație. Participanții la dezbateri au menționat necesitatea evaluării actualului cadru legal și identificării  lacunelor care, odată înlăturate ar putea facilita participarea beneficiarilor statutului de protecție temporară în Moldova în activități economice. Urmare a dezbaterilor s-a convenit că ministerele de resort vor propune  soluții care  să contribuie la  integrarea economică a beneficiarilor de protecție temporară în RM.

Am asigurat organizarea workshop-ului privind facilitarea comerțului în RM

La 13 decembrie 2023, Secretariatul CE, în cooperare cu Comisia Economică pentru Europa a ONU (UNECE), a organizat un workshop pentru comunitatea de afaceri și reprezentanții instituțiilor statului. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele studiul privind barierele de reglementare și de procedură în calea comerțului: Evaluarea cadrului de facilitare a comerțului în RM, elaborat de UNECE. Documentul se axează pe sprijinirea implementării reformelor în domeniul facilitării comerțului în RM. Evenimentul a mai inclus și diseminarea cunoștințelor privind îmbunătățirea procedurilor de frontieră și a obținerii unor fluxuri comerciale mai rapide. Experții UNECE au prezentat și instrumente practice pentru îmbunătățirea accesului la piața UE, ce pot fi utilizate de instituțiile statului. 

Am asigurat organizarea atelierului de lucru moldo-român

Pe 26 octombrie 2023, împreună cu Ambasada României în RM, Secretariatul CE a organizat un atelier de lucru cu tema "Cooperarea vamală în vederea eficientizării traficului prin punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România". La eveniment au participat ES Ambasadorul României în RM, conducerea Autorității Vamale Române, a Serviciului Vamal al RM,  și a posturilor vamale din România și Moldova. În cadrul discuțiilor s-a menționat punerea în aplicare a unor măsuri comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și a eficienței serviciilor la punctele de trecere a frontierei, pentru a asigura accesibilitatea agenților economici la rețeaua transeuropeană de transport. În cadrul evenimentului, reprezentanții comunității de afaceri au avut ocazia să adreseze întrebări și să obțină clarificări relevante din partea autorităților vamale atât din Republica Moldova, cât și din România.

Am întreprins o vizită de studiu la Consiliul Național Suedez de Comerț

Pe 5 decembrie 2023 o delegație a RM, compusă din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și ai Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM, au efectuat o vizită de studiu la Consiliul Național Suedez de Comerț, cu sediul în Stockholm. Scopul vizitei a fost transferul experienței suedeze în ceea ce privește promovarea schimburilor economice și informațiilor despre instrumentele economice utile în promovarea exporturilor cu Uniunea Europeană.  Experiența preluată va permite instituțiilor statului să elaboreze reforme care să contribuie la facilitarea accesării pieței UE de către agenții economici din RM. Subiectele de colaborare cu instituțiile de stat din țările nordice au fost discutate și cu ES Ambasadoarea RM în Islanda, Norvegia și Finlanda, dna Liliana Guțan.


La ce încă mai lucrăm

Pentru a reduce din reguli și proceduri excesive pentru business: 

Monitorizăm procesul de promovare a pachetului legislativ nr. 3.   Al treilea pachet vine cu modificări la legislația orizontală în domeniul controlului de stat. Printre altele, se extinde aplicarea legii, se corectează atribuțiile sectoriale de control de stat, sunt introduse contravenții față de inspectori pentru aplicarea măsurilor și sancțiunilor care nu sunt prevăzute expres de lege. Sunt prevăzute modificări care vin să reducă din riscuri de sancționare pentru business și din povara de conformare în procesul de control de stat. Experții au estimat că acest pachet ar putea genera anual cca. 71 de milioane de lei economii pentru antreprenori. Pachetul urmează să fie propus pentru aprobare la începutul anului 2024. Pachetul este promovat de MDED, cu suportul Secretariatului CE și asistență din partea proiectului USAID/MISRA.

Am propus spre aprobare Guvernului pachetului legislativ nr. 4. Pachetul vine să modifice 12 legi cu scopul de a elimina un șir de constrângeri și de a reduce din povara de reglementare a activității de întreprinzător. Totodată documentul va stipula  recunoașterea burselor de mărfuri din țările UE și modernizarea legislației bursiere. Totodată modificările vor prevedea optimizarea procedurilor de conectare la utilități publice, eliminarea condicii de reclamații etc. Dacă va fi aprobat, pachetul legislativ ar genera economii pentru agenții economici în valoare de 183 de milioane de lei pe an. Pachetul este promovat de MDED, cu suportul Secretariatului CE și PNUD. Recent, Secretariatul CE a începutul elaborarea următoarelor pachete de dereglementare nr. 6 și 7. Au fost colectate propuneri de la toate părțile interesate, în special comunitatea de afaceri, care sunt analizate și în baza cărora vor fi elaborate în curând modificările normative. 

Contribuim la derularea reformei inspecțiilor de stat.  Secretariatul CE a continuat implementarea Planului de acțiuni privind reforma inspecțiilor de stat, aprobat prin HG 108-d. Astfel, Secretariatul a creat 8 grupuri de lucru tematice privind reforma inspecțiilor. Experții au continuat să lucreze la elaborarea amendamentelor la legislația privind inspecțiile, în comun cu instituțiile relevante. Reforma va dura pe parcursul întregului an 2024 și va rezulta în câteva pachete de modificări normative la legislația primară și secundară. 

Pentru digitalizarea afacerilor și interacțiunea la distanță cu autoritățile:

Am elaborat un nou set de amendamente pentru economia digitală și comerțul electronic. Companiile din diferite sectoare ale economiei se confruntă cu o mare concurență și limitări în atragerea personalului calificat și implementarea inovațiilor digitale, în special în competiția cu rezidenții Parcului IT Moldova. Printre soluțiile propuse, sunt stimularea inovației digitale în companiile non-IT și implementarea practicii nomazilor digitali în Moldova pentru a atrage un nou val de activitate economică în Moldova, în special în domeniul industriilor digitale. Totodată, în dialog cu membrii Consiliului Economic, au fost identificate și o serie de constrângeri și soluții de remediere pentru comerțul electronic. Acest set din 33 de amendamente legislative vor fi lansate spre consultare publică la prima reuniune a iConsiliului din 2024. 

Am lansat un proces de analiză a beneficiilor și etapelor de armonizare cu DMA și DSAÎn procesul de armonizare cu legislația UE a fost identificată necesitatea de a analiza minuțios efectele transpunerii în legislația națională a actelor UE privind piețele digitale și serviciile digitale (DMA și DSA). Proiectul lansat la inițiativa ECS și sprijinit de MISRA/USAID, constă în  evaluarea, elaborarea proiectului și promovarea alinierii legislative, astfel, ca acestea să nu contrazică practicii europene, dar și să nu afecteze mediul de afaceri din RM. 


Promovăm măsurile legislative pentru implementarea eKYCSecretariatul Consiliului Economic continuă să susțină și să pledeze pentru aprobarea livrabilelor dezvoltate în cadrul proiectului lansat de BERD și Ambasada Marii Britanii pentru a sprijini implementarea serviciilor eKYC în Moldova. Modificările la Legea nr. 124/2022 privind identificarea electronică și serviciile de încredere au fost aprobate de Guvern la 10 ianuarie 2024, iar proiectul Hotărârii de Guvern privind crearea platformei publice e-KYC a fost finalizat și prezentat spre aprobare. De asemenea, recent Guvernul a aprobat Hotărârea cu privire la procedura de identificare și verificare la distanță a identității unei persoane. Toate cele trei inițiative de reglementare sunt concepute pentru a crea un cadru de reglementare adecvat, iar Secretariatul CE a convenit deja cu Banca Mondială și MEDD cu privire la finanțarea ulterioară a etapei de dezvoltare a soluției tehnologice.

Pregătim dezvoltarea platformei tehnologice eNotariat.  Notariatul electronic este un element esențial în implementarea inițiativei Afaceri la Distanță în RM, ca urmare a cerințelor legale de autentificare notarială a mai multor tranzacții. Ministerul Justiției și Camera Notarială au solicitat suportul Secretariatului CE și Agenției de Guvernare Electronică pentru dezvoltarea platformei eNotariat. În acest sens, cu suportul BERD și a Ambasadei Marii Britanii, a fost contractată o echipă de experți pentru a pregăti: conceptul, cerințele tehnice și proiectul de regulament al platformei eNotariat. Aceste proiecte au fost parțial livrate către Secretariatul CE în decembrie 2023 și urmează  etapele preparatorii pentru faza de implementare.  


Pentru a facilita trecerea la economia verde:

Contribuim la elaborarea modificărilor care să stimuleze investiții în energia regenerabilă. Secretariatul CE a asigurat consultarea analizei impactului de reglementare a modificărilor la Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil, promovat de Ministerul Energiei. Modificările propuse în ceea ce privește modul de organizare a licitațiilor au ca scop stimularea investițiilor în energia  regenerabilă. Analiza Impactului de Reglementare a fost aprobată la 28 noiembrie 2023. Proiectul de modificare a acestei Hotărâri de Guvern se intenționează a fi propus spre consultare publică la începutul anului 2024. Secretariatul CE contribuie și monitorizează acest proces.

Contribuim la îmbunătățirea modificărilor la Legea privind gazele naturale. Modificările au fost elaborate în scopul sporirii securității aprovizionării țării cu gaze naturale și a stabilirii unor prevederi pentru soluționarea problemelor apărute pe parcursul implementării legii în vigoare, în vederea armonizării legislației naționale cu prevederile acquis-ului Comunității Energetice. Secretariatul CE a sprijinit Ministerul Energiei în consultarea cu membrii Consiliului Economic a proiectului, în urma primei lecturi în Parlament. Totodată Secretariatul CE și membrii platformei au venit cu propuneri de îmbunătățire a  proiectului. 

Telefon: 022-250-373

E-mail: consecon@gov.md

Adresa: Chişinău, Piaţa Marii Adunări Naţionale, 1